25 maj 2009

Lyssnar bok


"Yvonne gick upp för trappan till ytterdörren, låste upp och gick in. Och nu äntligen erfor hon den pirrande känsla hon föreställt sig när hon tagit det drastiska steget att söka hembiträdestjänsten för att få komma in i huset."Yvonne Gärstrand är en framgångsrik organisationskonsult som känner leda, både i jobbet och i sin familj. För att liva upp sig börjar hon ströva omkring i ett främmande villaområde, hon iakttar människorna där och fantiserar om deras liv. I synnerhet ett hus väcker hennes intresse, makarna Ekbergs. Hon får veta att de söker en hemhjälp, går dit på en anställningsintervju och får jobbet. Men när hon börjar sitt arbete märker hon snart att allt inte står rätt till.Från att ha varit en utanförstående iakttagare dras Yvonne alltmer in i Bernardh Ekbergs liv. Hon invigs i hans mörka hemligheter och blir mot sin vilja en pådrivare av händelsernas dramatiska utveckling. Men i samma ögonblick som hon går över tröskeln till familjen Ekbergs hus börjar också hennes eget liv förvandlas på ett sätt hon inte kunnat ana.
Denna bok börjar som en liten söt berättelse om en nyfiken organisationskonsult och den kan sluta nästan hur som helst men spännande är den.

Snart..

I helgen har jag också hunnit rensa bland alla måsten. Jag har haft en hel hög med saker som skall lagas, byxor som skall läggas upp, koftor som skall få knappar mm Jag har också stickat färdigt min bolero i naturvitt det är bara knapphål o knappar kvar och den sista finnishen har också garn till ett linne som ligger. Så nu kan jag med gott samvete sätta mej vid symaskinen och sy upp min sommargarderob.

Film helg ...

Jag har sett mycket film i helgen .. mitt motto har varit en om dagen och så har det blivit också själv tyckte jag det va mycket ända tills jag hörde på Godmorgonprogrammet i morse och fick höra att hon som hade varit på Cannes festivalen hade tittat på 5 eller 6 fimer om dagen och där ligger man ju i lä. Hon sa också att hade hon tittat på 6 filmer så va man rätt snurrig i huvudet efteråt.
Fredag
Filmen handlar om den unga arbetarkvinnan Maria som under 1900-talets första år vinner en kamera på lotteri. Då är hon mor till en barnaskara som till sist ska komma att uppgå till sju barn, och gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson, hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Fotografen Sebastian Petersson lär henne att fotografera och Maria börjar att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias bilder alltmer om det "nu" hon lever i - fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling.

Vad tycker jag då om denna film: Jag tycker att skådespelarna gör ett jättebra arbete karaktärerna är bra framförda, de passar för sina roller etc. Själva filmen är tragisk men man förstår ju filmtiteln. Att leva i denna bedrövelse är ju ett underverk man kan nog inte riktigt fatta eländet och fattigdomen och numera kan man ju tacka Gud för att preventivmedlen har upptäckts så man slipper att föda så många barn och att ha många munnar att mättaoch att själv försöka framkalla en abort.

Lördag
UPPRORET- KAUTOKEINO - är baserad på en verklig historisk händelse. Den 8 november 1852 är en mörk minnesdag för samer. Dagen då en grupp samer gick till angrepp mot det norska samhället, representerat av en handelsman, en länsman och en präst i bygden Kautokeino. Revolten kom att få ett tragiskt slut.
I århundraden har vidderna i Nord-Norge bebotts av samefolket och deras renar, men utvecklingen har kommit ikapp dem och i handelsstaden Kautokeino styrs allt av handelsmannen Carl Johan Ruth. En av de samiska grupperna, ledd av samekvinnan Elen, vägrar att betala ut en skuld till Ruth som uppstått under orättvisa förhållanden. Ruth tar makten i sina egna händer och arresterar större delen av samhället på Elens sida. När Elen går till rätten med tvisten, beslagtar Ruth dessutom renhjordarna, deras enda livnäring. 57 kvinnor, män och barn kvällen den 7 november ger sig av med rasande steg mot staden och möts där av handelsmannen Ruth, länsmannen Lars Johan Bucht och prästen Fredrik Waldemar Hvoslef. I mötet och det blodiga efterspelet miste många livet.
Ännu en eländig film att leva under alkoholens berusande dimma som slår ut många människors vilja och ork. Att sedan präster även står på handelsmännens sida är väl elände nog. Vem skall man lita och tro på. Sanningen är att de starka kvinnorna vinner mot de eländiga och utslagna männen.

Söndag


Oskar är 12 år och mobbad. Han blir kär i Eli, en märklig flicka. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Eli ger Oskar styrkan att slå tillbaks. Men hon är inte som andra - hon tål inte solen, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver Eli bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva.

Eli är en vampyr.Tomas Alfredson har regisserat den här romantiska skräckfilmen baserad på John Ajvide Lindqvists bästsäljare.
Jag har också läst boken och det va nog precis så här som jag såg bilderna i huvudet när jag läste den. Filmen är grå och tråkig utspelar sej på 70-talet i en förort vilken som helst. Eli hjälper Oskar som är ett mobboffer och hon får sin trogne vän utbytt och vad som händer sedan det förtäljer inte historien.

+ att jag har sett "Män som hatar kvinnor" som du kan läsa om här också

Män som hatar kvinnor


Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers.
Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd till fängelse för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag.
Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.


I går va vi och såg Män som hatar kvinnor och jag blev helt tagen av filmen den höll på i över 2 timmar men det va inte långtråkigt alls.

Jag har ju läst böckerna men det är ett år sedan så en del hade man ju suddat bort. Sedan hade de ju tagit bort detaljerna som man får läsa om i boken men jag tycker ändå man hade fått med det viktigaste.

18 maj 2009

Paketet har anlänt....


Nu skall här jobbas .. Paketet innehöll tyger, garn, mönster med tillbehör.
Nu skall här sys klänning, byxor. t-shirtar och även en sjal skall stickas. Idag i det tråkiga regnvädret skulle jag kunna varit hemma och sytt det hade inte gjort mej ett dugg.
Alltihoppa är till mej !!
Om det blir bra kommer jag att lägga upp bilder här på de färdiga plaggen.

Läser just nu !!

I Skärhamn på Tjörn på västkusten tror spaningschef Greger Thulin att han bor i en idyll. Men även den vackraste av tavlor kan ha ett felaktigt penseldrag.Bakom väggarna i Bleketskolan döljer sig fysisk och psykisk mobbing och droger. På Rönnvägen bor Jonas Blomgren, klassföreståndare på Bleketskolan. I hans klass finns eleverna Amanda Durén och Belinda Wallin. Amanda har exklusiva märkeskläder, strör pengar omkring sig och bor i en herrgård medan Belindas familj är tacksamma om det finns pengar till att betala de nödvändiga utgifterna. Belindas mamma, Margit Wallin har en olustig känsla när det gäller dotterns klassföreståndare.Kan det vara så att han bevakar Belinda och i så fall varför? När det första mordoffret dyker upp på Lyckebacken i Skärhamn är Greger Thulin först övertygad om att de inom en snar framtid kommer att få fast mördaren men missmodet kryper närmare allt eftersom tiden går. Kriminalare Katarina Linde och kriminaltekniker Charlotte Engman skickas till platsen och försöker lägga pussel med ledtrådar de lyckats skrapa ihop. Det visar sig att offret hade en lägenhet på Eklandagatan i Göteborg. Vad sysslade han med i lägenheten? Snart börjar Katarina misstänka att bakom offrets familjefasad döljer sig inte enbart en hustrumisshandlare.Greger Thulin tvingas snart att ställa den oundvikliga frågan; Har idyllen i Skärhamn packats ner i en kappsäck, kastats ombord på en båt och seglat ut ur hamnen?

Jag har läst 25 sidor och är redan inne i boken längtar till sängen boken och att jag får läsa vidare ....

Badrum 2 är nu klart

Här kan man prata om Före och Efter en otrolig skillnad eller vad tycker ni ?

Helgen som varit.....


I lördags tog jag en promenad och hämtade Rasmus . Therese hans mamma skulle baka bullar o limpor och fick då vara lite ifred. Rasmus verkar ju vara nöjd o glad och det är inga problem alls att vara barnvakt till honom. Efter några timmar tog vi en promenad tillbaka till och jag fick då en bullpåsa med mej hem till Lisa för jag med min GI diet får ju inte äta bullar gjorda av vetemjöl. Smakade en liten iallafall och de var jättegoda.
Sen fick mormor gå och sova middag man blir trött av att vara barnvakt.
Kvällen förflöt enligt följande Robinson kl 20.00 det är ju otroligt vad dom får genomlida. Ingen mat och sova på stenar ibland giftiga ormar. Usch o tvi jag skulle inte vilja utsätta mej själv för det.....!!
Slagernörd som jag är såg jag även slutspurten på den stora Eurovision som gick av stapeln i Ryssland. Den norska låten som vann låg inte på min 10 i topp favolista där låg Israel, Island och Azerbadjan bla.

11 maj 2009

Pocketbyte mini


I fredags när jag kom hem låg mitt tredje paket från min hemlige bokvän i brevlådan det innehöll två pocketböcker och ett litet brev.
Tack så hemskt mycket för dem. De två böckerna som jag inte har läst förrut kommer med all säkerhet att läsas.

04 maj 2009

Bjudna på middag



Bjudna på middag till gullungen (Rasmus) och hans föräldrar (Thesa o Uffe)

En tre rätters helt enligt GI modellen

Förrätt: Tomatsoppa med fetaost och paprika som tillbehör.

Varmrätt: Lax under pestotäcke med pinjenötter och en god sallad.

Efterrätt: Hallonyoghurtglass toppad med frusna blåbär.

Det va smaskens Thesa kan verkligen laga mat. Tack för en jättegod middag.

PS: Vill ni ha recepten klicka på förätt, varmrätt respektive efterrätt DS

Provsockan är färdig

Nu äntligen är provsockan färdig så nu kan jag sticka flera ha ha. Det tog ett tag innan man lärde sig att sticka med fyra strumpstickor och det va inte lätt att få ihop tån men skam den som ger sej. Jag kan inte räkna antalet omstickningar på denna socka och tur att jag har min syster att fråga om hjälp.

Sköna maj.......


Vi tog en tur till omberg på fredag eftermiddagen och vi va inte ensamma där kan jag säga. Många husbilar och många vandrare. Vi hade kaffe med oss och slog oss ner och njöt av utsikten och kaffet i vårsolen.

Läser just nu...


En liten hattaffär på hörnet

När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt i dag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet och sälja?
Trots att den stilige advokaten Neil Harrington avråder henne bestämmer hon sig slutligen för att våga ta språnget och behålla affären, och intresset visar sig vara oväntat stort för hennes unika design.
Brätten och band, fjädrar och flor blir snart viktiga ingredienser i hennes nya tillvaro och kundregistret växer snabbt. Mängder av kvinnor visar sig vara på jakt efter den perfekta hatten för bröllop, modevisningar och fester. På kuppen får Ellie ta del av, och blir ibland direkt delaktig i, kundernas stora ögonblick och de otroliga historier som förde dem dit.
Samtidigt fortsätter turbulensen i hennes eget liv när hon möter den spännande rockmanagern Rory Dunne. Kärleken slår till och hon är lyckligare än hon någonsin varit. Men inte ens den mest magiska hatt kan skydda ett vidöppet hjärta.